December 2014

Lezing December 2014

Volksuniversiteit Arnhem

Verslag van een bijna-doodervaring

Gerard Heijnen doet verslag van zijn bijna-doodervaring (BDE) die hij meemaakte toen hij als gevolg van een plotselinge ziekte in coma raakte. De BDE heeft een enorme invloed op zijn dagelijks leven. Lezing in Rozet op 9 december.

Gerard Heijnen is verpleegkundige van beroep en heeft in de afgelopen ruim dertig jaar regelmatig stervende mensen begeleid. In 2011 werd hij zelf getroffen door een zich plotseling manifesterende ziekte en raakte in coma. Tijdens die levensbedreigende situatie, die twee weken duurde, beleefde hij een bijna-doodervaring (BDE). Die ervaring was dermate indrukwekkend dat hij er een boek over schreef, ‘Voorbij vandaag’.
Heijnen: ‘De ervaring heeft mij enorm veranderd. Dat zie je bij veel mensen die een BDE hebben gehad. Hoe ik nu in het leven sta, hoe ik tegen de dingen aankijk, wat de ervaring betekende voor mijn naasten… het zijn allemaal vragen die ik probeer te beantwoorden, vragen die mijn leven nog steeds bepalen.’
De BDE kreeg een aantal jaren geleden grote belangstelling door het boek ‘Eindeloos bewustzijn’ van de Arnhemse cardioloog Pim van Lommel. Op basis van ervaringen van zijn patiënten probeert hij een nieuwe theorie van bewustzijn te formuleren en botst daarbij herhaaldelijk met de gevestigde wetenschap, die een verschijnsel als de bijna-doodervaring niet kan verklaren.
Voor Gerard Heijnen is deze lezing een kans om anderen te laten weten wat hij beleefd heeft gedurende het coma. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.
 lezing 1 058lezing 1 053
lezing 1 040