Media

Een mooi artikel gepubliceerd op de Internet-media nieuwszender ninefornews ;

Bijna-doodervaring verpleegkundige ‘bevestigt eens te meer dat er meer is tussen hemel en aarde’

In 2011 werd Gerard Heijnen plotseling getroffen door een ernstige ziekte en raakte in coma. Tijdens die levensbedreigende situatie, die twee weken duurde, beleefde hij een bijna-doodervaring.

Heijnen is verpleegkundige van beroep en heeft in de afgelopen 30 jaar regelmatig stervende mensen begeleid. Zijn ervaring was dermate indrukwekkend dat hij er een boek over schreef, Voorbij vandaag.

“De ervaring heeft me enorm veranderd,” zegt Heijnen. “Dat zie je bij veel mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Hoe ik nu in het leven sta, hoe ik tegen de dingen aankijk, wat de ervaring betekende voor mijn naasten. Het zijn allemaal vragen die ik probeer te beantwoorden, vragen die mijn leven nog steeds bepalen.”

Bijna-doodervaringen kregen een aantal jaren geleden grote belangstelling door het boek Eindeloos bewustzijn van de Arnhemse cardioloog Pim van Lommel.

Op basis van ervaringen van zijn patiënten probeert hij een nieuwe theorie van bewustzijn te formuleren en botst daarbij herhaaldelijk met de gevestigde wetenschap, die een verschijnsel als de bijna-doodervaring niet kan verklaren.

“Ik zie het als een taak het te beschrijven en een glimp te laten opvangen van mijn bijna-doodervaring,” zegt Heijnen. “Het geheel is eens temeer de bevestiging dat er toch meer is tussen hemel en aarde.”

Soms weet Heijnen dingen die hij niet kan verklaren. Hij heeft aan die andere zijde dingen gezien, gevoeld en in zijn bewustzijn opgeslagen zonder dat hij ze bewust heeft ervaren. Toen hem gevraagd werd hoe hij de dingen weet die voortvloeien uit zijn bijna-doodervaring, antwoordde hij: “Ik heb geen idee waarom ik dingen weet. Ik weet ze gewoon.”

Bijna-doodervaring verpleegkundige 'bevestigt eens te meer dat er meer is tussen hemel en aarde'De kans dat Heijnen zou ontwaken uit zijn coma was 5 procent. Een onbekende bacterie schakelde zijn longen uit. Ook andere vitale functies begaven het langzaam. Hij herinnert zich een vredig gevoel voordat de artsen hem in coma brengen.

Heijnen ziet zichzelf liggen in het ziekenhuisbed. “Het begon met een witte vlek die ik zag. Daaruit kwamen mijn moeder en mijn nicht. Ik wist dat er iets niet klopte, maar wist niet wat. Ineens besef ik: zij zijn dood.”

“Ik kwam vervolgens in een grote zandvlakte. In dat zand zaten de antwoorden op alles,” aldus Heijnen. “Ik zag ook water en velden met alleen gras, maar ik wilde met mijn handen door het zand blijven gaan. Daar voelde ik me fijn.”

Na een kunstmatige coma van twee weken wordt Heijnen langzaam teruggehaald. Hoewel hij tijdens zijn bijna-doodervaring duidelijk voelde dat hij terug wilde naar het leven, heeft hij nu heimwee. Naar de kleuren, naar het liefdevolle gevoel dat hij tijdens zijn ervaring had.

“Als ik mocht kiezen tussen een miljoen euro of een minuut terug naar waar ik was, dan kies ik het laatste. Geen seconde twijfel.”

—————————————————————————————————————————-

 

 

Een mooi krantenartikel in de Gelderlander

krant 003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *